Utelivsbransjen vil bli hyppig besøkt av Arbeidstilsynet i år: Illustrasjonsfoto: Gettyimages

Kontrollerer serveringsbransjen

I år vil enda flere serverings- og overnattingssteder enn i fjor få tilsyn fra Arbeidstilsynet. De kontrollerer at de ansatte har anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Arbeidstilsynets nettsider ble det avdekket brudd i sju av ti kontroller i forrige runde. Bruddene var alt fra mangler i arbeidsavtaler til manglende timelister eller vaktplaner og manglende overtidsbetaling
– Vi har fått klare føringer om å gi flere og strengere reaksjoner når vi avdekker lovbrudd og det skal vi gjøre, sier avdelingsdirektør i Arbeidstilsynet, Torgeir Moholt.

Risikoer i overnattings- og serveringsbransjen

Arbeidstilsynet mener det er viktig å følge opp serveringsbransjen da de de erfarer at de finner mange lovbrudd i bransjen. Bransjen er preget av mange små virksomheter og høy turnover. I tillegg er det en høy andel unge og utenlandske arbeidstakere.

Deler av bransjen er også utsatt for en betydelig andel arbeidslivskriminalitet og useriøsitet, med virksomheter som bevisst bryter arbeidsmiljølovverket og annet regelverk knyttet til skatt og avgift, regnskap, og arbeids- og oppholdstillatelse, skriver Arbeidstilsynet.

Krav om minstelønn

Serveringsbransjen er allmenngjort. Det betyr at ansatte har krav på minstelønn. Minstelønn er fastsatt blant annet for å sikre like lønnsvilkår i bransjer der ansatte kan være sårbare for å bli utnyttet, og gjelder uavhengig av om arbeidstaker er norsk eller utenlandsk. Det har heller ingen betydning om arbeidstaker er fast eller midlertidig ansatt eller jobber i hel- eller deltidsstilling.

Arbeidstilsynet følger særlig opp allmenngjorte bransjer, som overnatting og servering, renhold, bygg, og transport.

Tips Arbeidstilsynet

– Tips oss dersom du mistenker eller opplever at arbeidsgiver bryter arbeidsmiljøloven. Det kan dreie seg om for eksempel manglende overtidsbetaling eller arbeidskontrakter, brudd på arbeidstidsbestemmelser, HMS-reglement eller allmenngjøringsforskriftene, sier Moholt.

Her kan du tipse Arbeidstilsynet 

 

Powered by Labrador CMS