Lønnsoppgjøret 2024

NHO-sjef Ole Erik Almlid. I 2024 er det hovedoppgjør, noe som betyr at alt innhold i tariffavtalene er oppe til forhandling. Ikke bare lønn.

NHO:– Bedriftenes lønnsevne blir viktig

Næringslivets hovedorganisasjon vedtok torsdag sin forhandlingsposisjon før lønnsoppgjøret 2024. 

Publisert Sist oppdatert
Lesetid: 1 min

Torsdag vedtok NHOs representantskap hovedorganisasjonens forhandlingsposisjon før årets hovedoppgjør.

Bedriftenes lønnsevne, lojalitet til frontfagsmodellen og riktig balanse mellom sentrale og lokale forhandlinger. Dette er ifølge NHOs representantskap viktige punkter før årets forhandlinger med arbeidstakersiden i vår. 

– Det er store forskjeller i framtidsutsiktene til bransjene akkurat nå. Bedriftenes langsiktige lønnsevne må alltid ligge til grunn for oppgjøret, slik at vi trygger arbeidsplasser og bedriftenes konkurransekraft, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

Ser litt lysere ut

Ifølge en artikkel publisert på NHOs sider torsdag, er det flere av medlemsbedriftene i organisasjonen som rapporterer om en god markedsituasjon enn det var for bare en måned siden.

NHOs ferske medlemsundersøkelse tyder på bedring, men at det fortsatt er lite fart i norsk økonom, skriver NHO på sine sider. 

Øystein Dørum, Sjefokonom i NHO. Foto: Moment Studio NHO

Markedsutsiktene har bedret seg siden februar, men et knapt flertall venter fremdeles forverring fremover.

 19 prosent av respondentene venter bedring neste seks måneder, mot 21 prosent som venter forverring. I februar var andelen henholdsvis 16 og 30 prosent, skriver NHO. 

– Markedsutsiktene peker nå mer mot en utflating, heller enn ytterligere svekkelse. Det henger sammen med at situasjonen allerede er svak i et historisk perspektiv. Veksten i den økonomiske aktiviteten ligger likevel an til å bli laber fremover, sier NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum.

Står dårlig til i byggebransjen

Dørum sier til økonomiavisen E24 at det tross bedring i bedriftenes overordnende rapporterte utsikter fremover varierer stort i hvor godt de rapporterer at det går fra næring til næring. 

– Strekket i laget er fortsatt stor, sier Dørum, og viser blant annet til at kun 12 prosent av bedriftene i byggenæringen synes situasjon er «god», mens 46 prosent anser den som «dårlig».

Her er punktene NHO har vedtatt:

  • Frontfagsmodellen skal ligge til grunn for lønnsdannelsen i Norge.
  • For å sikre bedrifter og arbeidsplasser må lønnsutviklingen ivareta industrienskonkurranseevne. Kronekursen har vist seg å variere mye, og de lønnstilleggene som gis nå, må også kunne stå seg om kronen skulle styrke seg.
  • Lønnsoppgjøret og de sentrale tilleggene må bygge opp under lokale forhandlingerog lokal lønnsdifferensiering tilpasset den enkelte bedrifts økonomiske situasjon.Derfor må de sentrale tilleggene ikke utgjøre en for stor andel av rammen.
Powered by Labrador CMS