Blid gutt med stor leketann og tannbørste
Verdens munnhelsedag handler i år om barn og unge.

Verdens munnhelsedag 20. mars

20. mars er Verdens munnhelsedag. En viktig dag å markere for å belyse koblingen til generell helse, sosial inkludering og utenforskap, mener leder i Tannhelsesekretærenes Forbund, Anne Gro Årmo.

Publisert Sist oppdatert

– Dårlig munnhelse forverrer andre fysiske og psykiske sykdommer og sykdomsforløp, og forlenger tilfriskningsperioden. Sosialt sett er dårlig munnhelse veldig hemmende i Norge, både privat og i jobbsammenheng. Du kan bli satt helt utenfor arbeidslivet eller oppleve at det begrenser hvilke yrker og jobber du kan ha, sier Årmo.

Årlig markering skal sette munnhelse på kartet

Hvert år markerer FDI World Dental Federation (FDI) verdens munnhelsedag.

Sykdommer i munnhulen, på fagspråket kalt orale sykdommer, påvirker både enkeltpersoner, helsesystemene og samfunnsøkonomien. Munnhelsen har en direkte innvirkning på resten av kroppen. De fleste orale sykdommer kan forebygges og også reverseres hvis de blir behandlet tidlig nok. 

Målet med markeringen 20. mars er derfor å gi mennesker kunnskap og verktøy for å sikre god munnhelse.
– Utfordringene gir ulike utslag i ulike deler av verden. Felles for alle er at dårlig munnhelse har stor påvirkning på den generelle helse, sier Årmo.

Enormt forbruk av sukkerholdig mat og drikke

I år skal Verdens munnhelsedag dreie seg om barn og unge.

Nylig kunne vi lese i Aftenposten at den vanligste årsaken til at små barn legges inn på sykehus i England, er råtne tenner. Alarmen har gått i England, skriver avisa, for noe har skjedd med barnas helse. Tannråten har blitt et alvorlig samfunnsproblem. 

Globalt er dårlig munn- og tannhelse et langt større problem enn i Norge. Men også her har vi våre utfordringer. Over halvparten av barn og unge, og om lag én av fem voksne, har et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt, og som kan gå ut over munn- og tannhelse, opplyser Den norske tannlegeforeningen.
– De største utfordringer når det gjelder munn- og tannhelse i Norge er det enorme forbruket av usunn drikke som energidrikk og sukkerholdig brus og mye godterispising. Årets tema er også "En sunn start for barn og unge", noe som går direkte inn på denne problematikken, sier Årmo.

Også voksne får i seg for mye sukker

Det er ikke bare de yngste blant oss som får i seg for mye sukker. Også voksne synder. Om lag én av fem voksne har et sukkerinntak som er for høyt.
– For eldre, særlig i institusjon, er servering av sukkerholdig saft en svært uheldig vane, siden disse beboerne også har nedsatt funksjonsevne og ikke lenger greier å ta vare på sine tenner. God munn- og tannhelse viktig for alle, og for mange i den voksne befolkningen er det et økonomisk aspekt her fordi dårlig munnhelse er kostbart, sier Årmo.

Frokostseminar i regi av Den norske tannlegeforening

Tannhelsesekretærenes Forbund har ikke lagt opp til egen markering på dagen, men oppfordrer til å følge Den norske tannlegeforeningens frokostseminar onsdag 20. mars klokken 08.30 på Den norske tannlegeforeningens Facebook-side og å lese mer om dagen på Den norske tannlegeforeningens hjemmeside.

Rådene fra Den norske tannlegeforening for å sikre god munnhelse er:

  • Husk tannpuss
  • Unngå sukkerholdig mat og drikke
  • Ha en sunn livsstil uten alkohol og tobakk
  • Besøk tannlegen jevnlig
Powered by Labrador CMS