Tariffavtale

Tariffavtale sikrer deg rettighetene dine som ansatt.

Fordelene med tariffavtale

Tariffavtale er din beste garanti for et trygt og forutsigbart arbeidsforhold. Tariffavtalen gir deg rett til å bli hørt i alle saker som har betydning for arbeidsforholdet. Med tariffavtale får du flere rettigheter og goder i arbeidsforholdet ditt enn hva lovverket sikrer deg. Se hvilke fordeler tariffavtale gir deg her. 

Tariffavtale sikrer deg lønna du krav på, bevarer rettighetene dine, gir deg stabilitet og rett til medbestemmelse. Tariffavtalen gir rett til å velge tillitsvalgte som forhandler på dine vegne og ivaretar dine rettigheter overfor arbeidsgiver. 

De tillitsvalgte får opplæring betalt av Parat, slik at de skal kunne gjøre en best mulig jobb for deg.

Er du uorganisert eller uten tariffavtale må du selv forhandle med arbeidsgiver og forsvare dine rettigheter. Arbeidstakere uten tariffavtale har ingen forhandlingsrett, bare mulighet – dersom arbeidsgiver vil, eller det er fastsatt i for eksempel arbeidsavtalen. 

Hjelp til å opprette tariffavtale

Parat kan kreve tariffavtale på arbeidssteder der vi har nok organiserte medlemmer. Hvis arbeidsgiveren din er organisert, må vanligvis ti prosent av de ansatte være medlemmer.

Hvis arbeidsgiver ikke er organisert, krever vi at minst 50 prosent av de som hører inn under tariffavtalen, blir medlem i Parat før vi krever tariffavtale.

Ønsker du hjelp til å opprette tariffavtale? Kontakt Parats forhandlingsavdeling i dag!

Lønn

Tariffavtalen regulerer ofte hva minimumslønna skal være. I tillegg kan du få høyere lønn gjennom lokale forhandlinger. Da vil tillitsvalgte forhandle på dine vegne.

Det finnes ingen generell minstelønn i Norge, og uten tariffavtale har du ikke krav på lønnstillegg eller lønnsjustering. Hvis du ikke er fagorganisert, må du ta alt med arbeidsgiver selv. Du har ingen til å forhandle for deg, og du har heller ingen rett til lokale forhandlinger.

Arbeidstid

Mange tariffavtaler bestemmer at den ordinære arbeidstiden ikke skal overstige 37,5 timer per uke. Jobber du mer enn dette, har du krav på overtidsbetaling.

Det er arbeidsmiljøloven som bestemmer arbeidstiden for uorganiserte og medlemmer uten tariffavtale. Ifølge arbeidsmiljøloven har du kun krav på overtidsbetaling hvis du jobber mer enn 40 timer i uka. 

Overtid

Tariffavtaler har ofte bestemmelser som regulerer hvor mye du får i overtidstillegg. Arbeidsmiljøloven sikrer deg bare 40 prosent overtidsbetaling uansett når du jobber overtid. Dette gjelder for de som ikke har tariffavtale.

Kvelds- og helgetillegg

Mange tariffavtaler sikrer deg lønnstillegg hvis du jobber kveld eller i helg. De som kun følger arbeidsmiljøloven, er ikke garantert slike kvelds- og helgetillegg.

Ferie

Med tariffavtale har du krav på fem ukers ferie. Feriepengesatsen er 12 prosent.

Uten tariffavtale har du bare krav på ferie i fire uker + 1 dag. Feriepengesatsen er 10,2 prosent.

Pensjon

Ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) er en del av tariffavtalene. Den gir deg en livsvarig ytelse som kommer i tillegg til folketrygdens alderspensjon og tjenestepensjon. Du kan ta ut AFP fra 62 år. AFP gjør det mulig å kombinere pensjon og jobb.

Uten tariffavtale har du kun rett på Folketrygdens alderspensjon og obligatorisk tjenestepensjon på minimum 2 prosent innskudd.

Velferdspermisjon

Mange tariffavtaler gir deg rett til korte velferdspermisjoner, som fri med lønn ved akutt sykdom i hjemmet, dødsfall i nær familie, flytting, lege- og tannlegebesøk, fødsel, bryllup eller for å følge barn til første skoledag.

Uten tariffavtale har du ikke krav på fri med lønn i disse tilfellene.

Omsorgspermisjon

Ifølge arbeidsmiljøloven har far/medforelder rett på inntil to uker omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel. Mange tariffavtaler gir far rett til lønn under omsorgspermisjonen.

Loven sikrer ikke arbeidstakeren lønn i disse to ukene. Hvis du ikke har tariffavtale, er det opp til den enkelte å fremforhandle rett til lønnet omsorgspermisjon.

Hei, jeg heter Ståle. Hva kan jeg hjelpe med?
Powered by Labrador CMS